Wat is een CDN en hoe werkt dit?

25-05-2022

Content delivery network

CDN – Content delivery network

Een CDN of content delivery network is een (wereldwijd) netwerk van servers waarop de content van een website of applicatie gehost wordt. Het gebruik van een CDN kan vele voordelen hebben, wat deze voordelen zijn en hoe u het door ons geleverde CDN (Quic.cloud) kunt instellen bespreken wij in dit blog.

Content delivery

Content delivery betekent het afleveren van de inhoud van een website bij de browser van de bezoeker van deze website. Wanneer er geen gebruik gemaakt wordt van een CDN dan wordt de inhoud van een website direct vanaf de server waarop deze gehost wordt naar de bezoeker gestuurd. Afhankelijk van de locatie van de server kan de data met deze inhoud langer of korter onderweg zijn. Een CDN Bestaat uit meerdere (vaak enkele honderden) servers die wereldwijd verspreid zijn. Op al deze servers staat de inhoud van de website die bezocht wordt. Wanneer een bezoeker nu de website bezoekt dan wordt de inhoud van de website vanaf de dichtsbijzijnde server verstuurd waardoor deze inhoud sneller bij de bezoeker kan worden afgeleverd. Daarnaast kan een CDN door de vele servers veel meer gelijktijdige verzoeken afhandelen waardoor een website ook sneller zal laden.

Dynamische en statische inhoud

Over het algemeen levert een CDN alleen de statische inhoud van een website (de afbeeldingen en teksten) en wordt de dynamische inhoud (webwinkelinhoud, bezoeker gerelateerde inhoud) vanaf een enkele webhosting server geleverd. Dit heeft als nadeel dat de snelheid van de website nog steeds afhankelijk is van de snelheid van de webhosting server waarop deze website wordt gehost. Dit hoeft echter geen probleem te zijn wanneer deze server snel genoeg is en de server in hetzelfde land staat als waar de bezoeker zich bevind.

Bij onze WordPress Webhosting pakketten leveren wij de LiteSpeed Enterprise server waardoor websites op deze pakketten gebruik kunnen maken van het Quic.cloud CDN. Dit CDN levert ook dynamische content via de servers van het CDN waardoor ook deze inhoud snel geladen kan worden.

Beveiliging

Naast de snellere aflevering van inhoud van een website handelt een CDN vaak ook de beveiliging van een website af. Hieronder valt DDOS beveiliging welke ervoor zorgt dat de server waarop de websites gehost wordt niet overbelast raakt. Daarnaast bevat een CDN vaak ook een WAF (Web Application Firewall) welke hackpogingen en brute-force aanvallen blokkeert. Ook zorgt een CDN in veel gevallen voor de beveiliging van login-schermen door hier een Recaptcha aan toe te voegen.

DNS distributie

Een CDN kan ook de DNS distributie voor zijn rekening nemen. Hierdoor blijft een website ook bereikbaar wanneer 1 of meerdere DNS servers uitvallen. Ook zorgt de DNS distributie ervoor dat alle servers van het CDN de DNS aanvraag kunnen beantwoorden. Hierdoor ontvangt de browser van een bezoeker van een website sneller het juiste server adres waardoor een website sneller kan starten met laden.

CDN instellen

Om gebruik te maken van het Quic.Cloud CDN dient u een WordPress Webhosting pakket af te nemen. In uw kunt u de LiteSpeed plugin dan installeren, vervolgens kunt u zich aanmelden via https://my.quic.cloud voor een account. Wanneer dit account aangemaakt is dan schakelt u de CDN in en krijgt u in uw Quic.Cloud account de instructies te zien om de domeinnaam zo in te stellen dat uw website via het CDN wordt geladen. Wanneer u hierbij hulp nodig heeft dan kunt u altijd contact met ons opnemen.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over het Quic.Cloud CDN of heeft u nog vragen over het gebruik van een CDN? Neem dan contact met ons op en wij beantwoorden graag al uw vragen.