HTTP/3

03-09-2019

Eind vorig jaar is het nieuwe HTTP protocol vastgelegd met de naam HTTP/3. Het protocol is eerst onder de naam HTTP-over-QUIC is ontwikkeld door Google en wordt onder andere door Google en Facebook gebruikt om de websites sneller te laten laden in de browser van de bezoeker. Onze WordPress Webhosting pakketten worden geleverd met LiteSpeed Web Server welke HTTP/3 ondersteunt. In dit blog leggen wij de verschillen met HTTP/2 en HTTP/1.1 uit.

Wat is HTTP?

HTTP staat voor Hypertext Transfer Protocol. Dit protocol verzorgt het transport van de data van websites vanaf de server waarop de website is gehost naar de PC, laptop, tablet of smartphone van de bezoeker van de website. Omdat dit protocol het transport verzorgt heeft de efficientie hiervan grote invloed op de laadsnelheid van een website. Daarom is het belangrijk dat webservers regelmatig worden bijgewerkt met de nieuwste software.

HTTP/1.1

HTTP/1.1 komt uit 1997 en is lange tijd de standaard geweest voor het transport van de data van een website naar de browser van de bezoeker. HTTP/1.1 had een aantal voordelen ten opzichte van de voorganger (HTTP/1.0). Zo werd caching geintroduceerd en hoefde er niet meer per bestand een verbinding opgezet te worden maar konden meerdere bestanden achter elkaar over dezelfde verbinding. Ook konden bestanden al verzonden worden voordat de hele pagina geladen was. HTTP/1.1 wordt op dit moment door nog circa 60% van de websites gebruikt, ondanks dat het protocol al ruim 22 jaar oud is.

HTTP/2

In 2012 is gestart met de ontwikkeling van HTTP/2, uiteindelijk heeft het tot 2015 geduurd voor het protocol helemaal was uitgewerkt. HTTP/2 heeft een groot aantal voordelen ten opzichte van HTTP/1.1. Waar bij HTTP/1.1 de bestanden achter elkaar en op volgorde van de website naar de bezoeker worden gestuurd kunnen bij HTTP/2 meerdere bestanden synchroon verstuurd worden. Ook kan de verzendende server besluiten alvast bestanden mee te sturen welke nog niet opgevraagd zijn maar wel nodig zijn voor een correcte weergave van de website. Dit zorgt ervoor dat websites veel sneller geladen kunnen worden.

QUIC

QUIC staat voor Quick UDP Internet Connections. QUIC is een protocol dat opereert op de transport laag van internet verbindingen. Doordat QUIC gebruik maakt van UDP in plaats van TCP kunnen meerdere gelijktijdige, onafhankelijke, verbindingen worden opgezet om data te transporteren. Doordat deze verbindingen niet afhankelijk van elkaar zijn en parallel data kunnen versturen zorgt dit voor een grote snelheidswinst ten opzichte van TCP. QUIC wordt al sinds 2013 door Chrome ondersteund.

HTTP/3 (HTTP-over-QUIC)

HTTP/3 maakt voor de transport laag gebruik van QUIC, daarom was HTTP/3 eerst bekend onder de naam HTTP-over-QUIC. Inmiddels heeft het IETF (Internet Engineering Task Force) dat de standaarden voor internet protocollen definieert de naam officieel gewijzig in HTTP/3. Waar bij HTTP/2 al meerdere gelijktijdige verbindingen gemaakt werden daar zijn in HTTP/3 de verbindingen ook nog onafhankelijk van elkaar. Daardoor hoeven de data-transporten niet meer op elkaar te wachten en kunnen websites veel sneller geladen worden. Daarnaast zijn een aantal veiligheidsmaatregelen standaard opgenomen in HTTP/3 waaronder volledige end-to-end encryptie van de data.

Snelheid

Het belangrijkste voordeel voor website eigenaren is dat HTTP/3 snel is. Op dit moment gebruikt nog circa 60% van de webservers wereldwijd HTTP/1.1. Ondanks dat de implementatie van HTTP/2 voor zowel Apache als Nginx gratis beschikbaar is zijn veel servers nog niet geupdate naar HTTP/2. HTTP/2 is gemiddeld ruim 14% sneller dan HTTP/1.1, het snelheidsverbetering neemt echter snel toe bij website met veel bestanden. HTTP/3 wordt op dit moment alleen nog maar door LiteSpeed Web Server ondersteund, wereldwijd maakt nog geen 1% van de websites hier gebruik van. HTTP/3 is weer circa 10% sneller dan HTTP/2 en dus ruim 25% sneller dan HTTP/1.1.

Ondersteunt uw website HTTP/3?

U kunt via https://www.http3check.net eenvoudig testen of de server waarop uw website gehost is HTTP/3 ondersteunt. Omdat de implementatie per server verschilt zijn er diverse testers waarvan een aantal alleen de header checkt. Via https://www.http3check.net wordt het daadwerkelijke dataverkeer getest en heeft u dus een correct resultaat.

WordPress Webhosting

Onze WordPress Webhosting pakketten worden geleverd met LiteSpeed Web Server en deze ondersteunen dus onder meer HTTP/3. Wilt u dat uw website razendsnel laad en ook nog eens goed beveiligd is? Bekijk dan onze WordPress webhosting pakketten hier.

 

Heeft u nog vragen over HTTP/3 of LiteSpeed Web Server? Neem dan contact met ons op!