Wat is een CDN en hoe werkt dit?

29-06-2024

Een CDN, of Content Delivery Network, is een wereldwijd netwerk van servers waarop de content van een website of applicatie wordt gehost. Het gebruik van een CDN biedt vele voordelen. In dit blog bespreken we wat deze voordelen zijn en hoe u het door ons geleverde CDN (Quic.cloud) kunt instellen.

Content Delivery

Content delivery verwijst naar het afleveren van de inhoud van een website aan de browser van de bezoeker. Zonder een CDN wordt de inhoud direct vanaf de server waarop de website is gehost naar de bezoeker gestuurd. Afhankelijk van de locatie van de server kan dit langer of korter duren. Een CDN bestaat uit meerdere (vaak honderden) servers wereldwijd. Deze servers bevatten een kopie van de website-inhoud. Wanneer een bezoeker de website bezoekt, wordt de inhoud vanaf de dichtstbijzijnde server verstuurd, waardoor deze sneller bij de bezoeker is. Bovendien kan een CDN door de vele servers veel meer gelijktijdige verzoeken afhandelen, wat de laadsnelheid van de website verbetert.

Dynamische en Statische Inhoud

Over het algemeen levert een CDN alleen de statische inhoud van een website (zoals afbeeldingen en teksten), terwijl de dynamische inhoud (zoals webwinkelinhoud en bezoeker-specifieke inhoud) vanaf de webhostingserver wordt geleverd. Dit betekent dat de snelheid van de website nog steeds afhankelijk is van de webhostingserver. Dit is geen probleem als de server snel genoeg is en zich in hetzelfde land bevindt als de bezoeker.

Bij onze WordPress Webhosting pakketten leveren wij de LiteSpeed Enterprise server, waardoor websites gebruik kunnen maken van het Quic.cloud CDN. Dit CDN levert ook dynamische content via de CDN-servers, wat zorgt voor snelle laadtijden van alle inhoud.

Beveiliging

Naast snellere contentlevering verzorgt een CDN vaak ook de beveiliging van een website. Dit omvat DDOS-bescherming om te voorkomen dat de server overbelast raakt, en een Web Application Firewall (WAF) om hackpogingen en brute-force aanvallen te blokkeren. Daarnaast kan een CDN de beveiliging van login-schermen verbeteren door bijvoorbeeld Recaptcha toe te voegen.

DNS Distributie

Een CDN kan ook de DNS-distributie afhandelen. Dit zorgt ervoor dat een website bereikbaar blijft, zelfs als een of meerdere DNS-servers uitvallen. De DNS-distributie zorgt ervoor dat alle CDN-servers DNS-aanvragen kunnen beantwoorden, wat resulteert in snellere laadtijden voor bezoekers.

CDN Instellen

Om gebruik te maken van het Quic.cloud CDN dient u een WordPress Webhosting pakket af te nemen. U kunt dan de LiteSpeed plugin installeren en een account aanmaken via Quic.cloud. Na het aanmaken van uw account kunt u het CDN inschakelen en krijgt u instructies om uw domeinnaam zodanig in te stellen dat uw website via het CDN wordt geladen. Heeft u hierbij hulp nodig? Neem dan gerust contact met ons op.

Meer Informatie

Wilt u meer informatie over het Quic.cloud CDN of heeft u vragen over het gebruik van een CDN? Neem dan contact met ons op, wij beantwoorden graag al uw vragen.