Hoe ons geavanceerde spamfilter werkt

27-05-2024

Bij al onze webhostingpakketten leveren wij gratis een zeer geavanceerd spamfilter. Dit spamfilter bestaat uit een platform van meerdere anti-spam servers die zowel inkomende als uitgaande e-mail filteren op spam. Hierdoor zorgen wij ervoor dat veel spam geblokkeerd wordt en niet in de mailboxen van onze klanten terecht komt. Daarnaast zorgen de uitgaande spamfilters ervoor dat er vanaf de accounts van onze klanten geen spam verzonden kan worden naar het internet. Dit zorgt ervoor dat de reputatie van onze servers goed blijft zodat deze niet op blacklists terecht komen en e-mail welke verzonden wordt vanaf onze server altijd in de inbox van de ontvanger terecht komt. Het spamfilter kan op ieder webhostingpakket ingeschakeld worden.

Spamfilter voor inkomende E-mail

Wanneer het spamfilter ingeschakeld wordt dan zal DirectAdmin de MX records wijzigen zodat de e-mail niet meer direct bij het webhosting pakket wordt afgeleverd maar eerst bij hij het spamfilter-platform. Wanneer de e-mail bij één van de anti-spam servers wordt afgeleverd dan controleert het spamfilter eerst of de server waar de e-mail door verzonden is op een blacklist staat en of eventuele bijlages een virus bevatten. Wanneer dit niet het geval is dan wordt gecontroleerd of het SPF, DKIM en DMARC record aanwezig zijn en of deze kloppend zijn voor de ontvangen e-mail. Wanneer ook dit klopt dan controleert het spamfilter het onderwerp en de inhoud van de e-mail nog met circa 1500 regels op eigenschappen van spam. Als de e-mail ook door deze controle heen komt dan wordt de e-mail doorgestuurd naar de server waarop de mailbox van de ontvanger is geplaatst.

Zoals te zien is in bovenstaand schema wordt de e-mail vanaf het internet op één van de anti-spam servers die onderdeel uitmaken van het spamfilter platform afgeleverd. Doordat deze anti-spam servers en de infrastructuur dubbel zijn uitgevoerd zal zelfs als de helft van het platform uitvalt de e-mail gewoon afgeleverd worden. De anti-spam servers in het platform communiceren continue met elkaar over de ontvangen en verzonden e-mails en de eigenschappen hiervan, zo kan spam eenvoudiger en sneller gedetecteerd worden. Daarnaast verdeelt het spamfilter platform de ontvangen e-mails automatisch over de anti-spam servers. Hierdoor ontstaat er geen vertraging bij het scannen en verwerken van de e-mails.

Spamfilter voor uitgaande E-mail

Alle e-mail verzonden via onze servers wordt gescand door het spamfilter platform. Hierdoor zorgen wij ervoor dat zelfs wanneer een website of e-mailaccount, doordat deze bijvoorbeeld gehackt zijn, spam verstuurt deze niet zullen worden afgeleverd. Hierdoor werken wij actief mee aan een veiliger internet en zorgen wij ervoor dat de reputatie van het spamfilter platform goed blijft.
 
Wanneer een e-mail wordt verstuurd vanaf een server dan wordt deze eerst direct doorgestuurd naar het spamfilter platform. Hier wordt de e-mail eerst gecontroleerd op virussen, vervolgens wordt de inhoud van de e-mail gecontroleerd met circa 1500 regels op eigenschappen van spam. Wanneer de e-mail beide controles gepasseerd is dan wordt deze via het internet verstuurd naar de server waarop het e-mailadres van de ontvanger staat ingesteld.

Zoals in bovenstaand schema is weergegeven worden ook de e-mails welke verzonden verdeeld over de verschillende anti-spam servers in het spamfilter platform om te voorkomen dat er vertragingen ontstaan. Ook voor de verwerking van uitgaande e-mail communiceren de anti-spam servers met elkaar. Hierdoor kan spam sneller en effectiever gedetecteerd worden. Wanneer er vanaf een account op onze servers spam verzonden wordt dan informeren wij de klant altijd zodat deze actie kan ondernemen om dit op te lossen en in de toekomst te voorkomen.

Wilt u gebruikmaken van het spamfilter op uw webhosting pakket bij ons? Dan kunt u hier lezen hoe u dit in kunt schakelen voor uw account.

Heeft u nog vragen over de werking van ons spamfilter?  Dan kunt u altijd contact met ons opnemen.