Wanneer u een bedrijf start of gewoon een goed idee heeft voor een website dan kan het beginnen met ontwerpen vaak lastig zijn. U heeft vaak wel een idee hoe een en ander er ongeveer uit moet komen te zien maar de details en indeling zijn vaak nog niet duidelijk.

Wij helpen u graag een stukje op weg met het ontwerpen en bouwen van uw website.

Iedere succesvolle website begint met een snel en stabiel webhosting-platform. De webhosting-platformen zijn uiterst stabiel en blijven snel, ook wanneer u meerdere gelijktijdige bezoekers op uw website heeft.

 

Stijl-bestand

Nadat u een passend webhosting pakket heeft gekozen is het verstandig eerst een tekst of excel bestand te maken waarin u alle design elementen van uw website opslaat. U zet hier bijvoorbeeld de hex-codes van de gebruikte kleuren en de namen van de gebruikte fonts in.

Kleuren

Mogelijk heeft u al een logo waarin 1 of meerdere kleuren voorkomen. Vaak worden deze kleuren dan op meerdere plaatsen in de website teruggebracht zodat deze herkenbaar blijft. Wanneer u de kleuren nog niet precies weet of maar 1 kleur in het logo heeft dan kunt u op de website Colourlovers kleuren vinden die goed bij elkaar passen. U kunt Colourlovers hier vinden.

Lettertypen

Naast kleuren zijn ook de lettertypen belangrijk. Om te zorgen dat de website onaantrekkelijk of saai wordt raden wij aan verschillende lettertypen voor de titels en de teksten te gebruiken. Google Fonts worden door iedere browser ondersteund en zijn eenvoudig in te bouwen in uw website. Op de website van Google Fonts kunt u alle lettertypen zien en testen. U kunt de website hier vinden.

Indeling

Het is verstandig om vooraf te bedenken wat voor soort website u wilt maken. Wilt u een blog met berichten op de voorpagina, een informatieve pagina over een bepaald onderwerp of een bedrijfspagina maken. Wanneer u deze keuze gemaakt heeft dan kunt u de indeling gaan tekenen. Om u hierbij te helpen kan het handig zijn om wat voorbeelden te bekijken. Een aantal voorbeelden van het divi-thema waar wij vaak gebruik van maken kunt u hier vinden. 

Header en footer

Nu u weet wat voor soort website u wilt maken en u een tekening van de indeling heeft gemaakt kunt u beginnen met het indelen van de header en footer. Waar moet het logo komen, wat voor menu wilt u gebruiken en waar moet het menu precies komen te staan.

Voor de footer geld hetzelfde: Waar moeten contactgegevens en een sitemap komen. Moet er nog een zoekfunctie in de footer komen of een invulveld waarmee bezoekers zich kunnen aanmelden voor bijvoorbeeld een nieuwsbrief.

Het kan verstandig zijn om de layout van de header en de footer apart nog een keer uit te tekenen zodat u tijdens het bouwen van de website de focus volledig kunt leggen op de header of de footer.

Aan de slag

Wanneer alle tekeningen duidelijk zijn en alle details erin zijn opgenomen dan kunt u met uw website aan de slag. Over het algemeen is het verstandig om eerst afbeeldingen en vultekst te plaatsen. Wanneer dit allemaal netjes uitgelijnd is dan kunt u de definitieve tekst in de website plaatsen. Werk de website pagina voor pagina af zodat u met maar 1 pagina tegelijk bezig bent.

Contactformulieren en anders dynamische elementen

Als laatste plaatst u de contactformulieren en eventuele andere elementen zoals inschrijfvelden voor nieuwsbrieven of bijvoorbeeld een statuspagina.

Afronden

Nadat u alle pagina’s heeft afgemaakt is het verstandig om alle teksten nog eens hardop door te lezen. Vaak hoort u het dan wanneer een zin niet lekker loopt. Controleer of alle formulieren en het menu werken en of alle interne verwijzingen werken. Wanneer dit allemaal correct werkt dan kunt u de website live zetten.

Heeft u nog vragen aan de hand van bovenstaande instructies of kunnen wij u ergens bij helpen? Neem dan contact met ons op per e-mail of via de chatknop rechtsonder op deze pagina.