Wat is het verschil tussen POP3 en IMAP

06-05-2020

E-mail kan zowel met POP3 als met IMAP van een e-mail server opgehaald worden naar een PC of telefoon. In dit blog leggen wij uit wat de verschillen zijn tussen POP3 en IMAP en wanneer u beter voor IMAP of POP3 kunt kiezen.

POP3

POP staat voor Post Office Protocol, de 3 is toegevoegd omdat de 3e versie van dit protocol nu gebruikt wordt. Bij POP wordt e-mail opgehaald van de server door het ontvangende apparaat (PC of Smartphone) en vervolgens verwijderd van de server. Als voordeel heeft dit dat de ruimte op de server niet vol zal lopen met e-mail en dat de e-mail ook gelezen kan worden wanneer het ontvangende apparaat geen internetverbinding heeft.

IMAP

IMAP staat voor Internet Message Access Protocol. Wanneer er gebruikgemaakt wordt van IMAP dan wordt e-mail gesynchroniseerd tussen de e-mail server en alle apparaten waarop het IMAP account ingesteld is. De voordelen van IMAP zijn dat e-mail op meerdere apparaten kan worden gedownload en dat er altijd een backup van alle e-mail op de server aanwezig is.

POP3 of IMAP

Wij raden altijd het gebruik van IMAP aan, het grote voordeel ten opzichte van POP3 is dat e-mail altijd gesynchoniseerd is tussen alle apparaten waarop het e-mail account is ingesteld. Daarnaast is er een kopie van alle e-mail op de e-mail server aanwezig en ook nog in de backups van de e-mail server. Hierdoor is de kans vele malen kleiner dat e-mail verloren raakt. Het enige voordeel van POP3 is dat het account niet vol kan lopen, echter zijn de meeste accounts tegenwoordig zo groot dat er duizenden e-mails opgeslagen kunnen worden voordat het account vol begint te raken. 

IMAP of POP3 instellen

Wilt u e-mail van uw account bij ons instellen? Op al onze diensten kunt u gebruikmaken van zowel IMAP als POP3. Wilt u uw e-mail instellen? dan kunt u de handleiding volgen welke u hier kunt vinden: https://www.hostingsquad.nl/helpdesk-webhosting/wat-zijn-de-juiste-e-mail-instellingen/ 

Wij raden ten zeerste af om POP3 en IMAP door elkaar voor hetzelfde account op verschillende apparaten in te stellen. Het gevolg hiervan zal zijn dat e-mail op de apparaten met IMAP niet aan zal komen of in eerste instantie wel aan zal komen maar vervolgens verwijderd wordt.

Heeft u nog vragen over IMAP of POP3? Neem dan contact met ons op!