DirectAdmin vs cPanel vs Plesk

23-02-2022

WordPress en PHP8

DirectAdmin, cPanel en Plesk zijn de meestgebruikte controlepanelen voor het beheer van webhostingpakketten. Al deze panelen hebben hun unieke eigenschappen en voor en nadelen. In dit blog bespreken we de belangrijkste eigenschappen en verschillen tussen DirectAdmin, cPanel en Plesk. 

 

DirectAdmin

DirectAdmin is van de 3 controlepanelen welke we in dit blog bespreken het controlepaneel dat de minste servercapaciteit gebruikt en daardoor vaak het snelste werkt. DirectAdmin heeft lange tijd een verouderd uiterlijk gehad en de ontwikkeling liep achter op andere controlepanelen. Afgelopen 1,5 jaar is hier echter veel verandering in gekomen. Er zijn 2 nieuwe skins met een modern uiterlijk door DirectAdmin ontwikkeld en er komen zeer regelmatig updates met nieuwe functies beschikbaar. Hierdoor heeft DirectAdmin tegenwoordig vrijwel dezelfde functionaliteit als de andere controlepanelen. Voorbeelden van nieuwe functies in DirectAdmin zijn Auto-SSL waarmee volautomatisch SSL-certificaten voor nieuwe domeinnamen worden aangevraagd, SMTP logging waarmee de inkomende en uitgaande e-mailberichten per account kunnen worden ingezien en een sterk verbeterde filemanager waarmee bestanden ook aangepast kunnen worden. Ook staan er nog veel nieuwe functies en verbeteringen op de planning waaronder een WordPress toolkit en GIT manager.

 

cPanel

cPanel is van de 3 controlepanelen welke in dit blog besproken worden het meest uitgebreid. Functies als Auto-SSL en Mail tracking zijn al langer beschikbaar in cPanel en geven veel informatie over de werking van het pakket. Doordat cPanel in tegenstelling DirectAdmin en Plesk geen menu bevat en alle functies in 1 centraal scherm worden weergegeven kan cPanel soms wat verwarrend zijn. Wanneer er nog een aantal uitbreidingen worden toegevoegd aan cPanel dan kunnen er meer dan 100 functies op het centrale scherm worden weergegeven. Voor resellers is er binnen cPanel een apart login scherm met een aparte interface dat de naam WHM heeft gekregen. In WHM kunnen resellers de pakketten van hun klanten beheren en aanpassen. Bij DirectAdmin en Plesk zijn de interfaces voor resellers geïntegreerd in het controlepaneel zelf wat klanten vaak duidelijker vinden.

 

Plesk

Van de 3 controlepanelen welke hier besproken worden ziet Plesk er, naar onze mening, het mooist uit. De menu’s en schermen zijn duidelijk en de functies zijn overzichtelijk ingedeeld. De statistieken voor website-bezoeken, dataverkeer en schijfruimte-gebruik zijn zeer uitgebreid en duidelijk. De standaard aanwezige WordPress toolkit is zeer uitgebreid en helpt met het beveiligen en optimaliseren van websites. Ook voor Joomla is een toolkit beschikbaar met uitgebreide mogelijkheden. Er komen regelmatig nieuwe updates uit voor Plesk waarin functies toegevoegd of uitgebreid worden. Een groot verschil met de andere 2 controlepanelen is dat Plesk een account per gebruiker heeft zodat gebruikers die meerdere (reseller)pakketten afnemen deze eenvoudig vanuit 1 account kunnen beheren. Er zijn veel uitbreidingen te krijgen voor specifieke toepassingen in Plesk welke direct door de beheerdere van de server vanuit Plesk geinstalleerd kunnen worden. 

Waarom wij DirectAdmin gebruiken

Bij onze webhostingpakketten en VPS pakketten leveren wij standaard het DirectAdmin controlepaneel. Het DirectAdmin controlepaneel heeft een aantal voordelen waardoor wij hiervoor kiezen. Als belangrijkste reden gebruikt DirectAdmin de minste server capaciteit waardoor er meer capaciteit overblijft voor de websites welke gehost worden op de servers. Daarnaast is het relatief eenvoudig om uitbreidingen of toevoegingen op maat te ontwikkelen voor DirectAdmin, een voorbeeld hiervan is ons geavanceerde externe spamfilter wat vanuit DirectAdmin direct in te schakelen is.  

Wanneer u een VPS pakket bij ons afneemt dan is het in plaats van DirectAdmin ook mogelijk om deze af te nemen met cPanel of Plesk.

 

Heeft u nog vragen over de diverse controlepanelen?  Dan kunt u altijd contact met ons opnemen.