Wat is CSS en waarvoor wordt het gebruikt?

22-08-2019

CSS (Cascading Style Sheets) worden gebruikt om de eigenschappen en locatie van elementen op een website te bepalen. Wanneer er bijvoorbeeld een stuk tekst op een website staat dan kan met CSS niet alleen bepaald worden waar het stuk tekst komt te staan maar ook welk lettertype, de tekstgrootte, of er onderlijning gebruikt wordt, enz.

Opbouw van een CSS bestand

Een CSS bestand bestaat altijd uit regels met daarin eigenschappen welke door de elementen kunnen worden overgenomen. Er bestaan verschillende CSS selectors waarmee bepaald wordt op welke elementen de CSS regels van toepassing zijn. De meest gebruikte selectors zijn: Class, ID en Element. Een Class kan aan ieder element worden toegevoegd door in het onderdeel naar de Class te verwijzen. Een ID wordt gebruikt om de eigenschappen van een enkel element aan te geven en de Element selector geeft aan dat alle elementen van een bepaald type de eigenschappen over moeten nemen. 

 

Wat is het voordeel?

Voordat CSS gebruikt werd stonden de eigenschappen van de elementen van een website direct in de code. Hierdoor was de code vaak onoverzichtelijk en moest voor ieder element opnieuw aangegeven worden waar het element moet worden weergegeven en welke eigenschappen het heeft. Met CSS kunnen eigenschappen door middel van een Class of Element selector eenvoudig toegewezen worden aan veel elementen tegelijk. Daarnaast kan door middel van het wijzigen van 1 regel in CSS een groot aantal elementen in 1 keer van andere eigenschappen worden voorzien.

 

CSS aanpassen in WordPress

WordPress heeft een speciale CSS editor ingebouwd waarmee u eenvoudig CSS regels kunt toevoegen. Een groot voordeel van deze editor is dat er direct gecontroleerd wordt of de ingevoerde CSS-regels op de juiste manier zijn ingevoerd. Een ander voordeel is dat CSS regels in de editor altijd een hogere prioriteit hebben dan de regels uit het originele CSS bestand. In browsers als FireFox kunt u de CSS eigenschappen en selectors van elementen bekijken zodat u deze via de CSS editor kunt overschrijven.

 

CSS 4

Inmiddels wordt over het algemeen gebruik gemaakt van CSS versie 4. In de loop der tijd is CSS steeds verder uitgebreid, in de eerste versies konden alleen basis functies als lettertype, achtergrondkleur, tekstkleur en locatie konden worden ingesteld. In de laatste versies kan er veel meer ingesteld waaronder transparantie, omlijning met schaduw en functies voor mobiele apparaten.

 

CSS en mobiele gebruikers

Vaak is het handig om elementen in een website op een andere manier weer te geven op een mobiel apparaat dan op een PC of laptop. Daarom kunnen er in CSS regels aangemaakt worden welke aan bepaalde voorwaarden voldoen, over het algemeen wordt voor mobiele apparaten geselecteerd op de breedte van het scherm. 

 

Heeft u vragen over de CSS of kunnen wij u helpen bij het aanpassen van uw website? Neem dan contact met ons op!