Wat is WebP en wat kunt u ermee?

21-08-2019

Mogelijk heeft u al eens van WebP gehoord, WebP is een bestandsformaat waarin afbeeldingen worden opgeslagen met hoge compressie. het WebP formaat is ontwikkeld door Google en deze raad het gebruik van WebP afbeeldingen dan ook sterk aan. Hoe u gebruik maakt van WebP afbeeldingen en waarom wij dit aanraden leggen wij hieronder uit. 
 

Kleiner is sneller

Het grootste gedeelte van de laadtijd van een website wordt veroorzaakt door het laden van afbeeldingen. Zoals u kunt lezen in ons blog over laadtijd dat u hier kunt vinden is het belangrijk dat de laadtijd zo kort mogelijk blijft. Het is dus van belang om afbeeldingen in een hoge kwaliteit op te slaan in een bestandsformaat wat zo klein mogelijk is. Over het algemeen wordt gebruik gemaakt van het JPG of PNG formaat, beide formaten hebben hun voor en nadelen afhankelijk van de afbeelding. WebP maakt gebruik van een betere compressiemethode waardoor de afbeeldingen circa 39% kleiner zijn dan JPG en 45% kleiner dan PNG. Hiermee zal uw website sneller laden waardoor de bounce-rate van uw website zal dalen. U kunt afbeeldingen eenvoudig omzetten van JPG of PNG naar WebP via diverse online converters.

 

Niet alle browsers

Helaas ondersteunen nog niet alle browsers het WebP formaat, daarom zult u zowel afbeeldingen in PNG/JPG formaat als in WebP formaat moeten aanbieden. In bijvoorbeeld WordPress zijn er plugin’s beschikbaar welke ervoor zorgen dat afhankelijk van de browser van de bezoeker de afbeeldingen in JPG/PNG of WebP formaat worden getoond. Wanneer uw website niet in WordPress gemaakt is dan kunt u een stuk code toevoegen in het htaccess bestand van uw website waarmee dit geregeld wordt. Indien u hier vragen over heeft dan helpen wij u hier graag mee.

 

Hoger in Google met WebP

WebP is ontwikkeld door Google, daarom is het voor Google ook belangrijk dat het WebP formaat gebruikt wordt. Het is algemeen bekend dat snellere websites hoger in de Google ranking worden geplaatst. Door het gebruik van WebP wordt uw website sneller en daarom komt u al hoger in Google. Daarnaast raad Google het gebruik van WebP in diverse test tools sterk aan wat erop wijst dat Google websites welke gebruikmaken van WebP hoger in de ranking zal plaatsen dan websites welke hier geen gebruik van maken.

 

WordPress en WebP

Voor WordPress zijn er diverse plugin’s beschikbaar waarmee afbeeldingen omgezet kunnen worden in WebP. Wanneer u gebruik maakt van onze WordPress Hosting pakketten dan raden wij aan gebruik te maken van de Litespeed cache plugin. Met de Litespeed cache plugin kunt u gebruikmaken van LSCache wat uw website tot wel 60% sneller maakt maar de Litespeed cache plugin biedt ook een Image Optimization service. Met de Image Optimization service worden afbeeldingen via een externe server geoptimaliseerd en vervolgens op uw website gezet, u merkt hier niets van maar uw website wordt er wel (een stuk) sneller van. Binnen deze Image Optimization service kan ook ingesteld worden dat er afbeeldingen in WebP formaat omgezet worden. Ook wordt dan direct geregeld dat de WebP afbeeldingen alleen worden verstuurd naar browsers welke WebP ondersteunen.

 

WebP en mobiel

Doordat mobiele verbindingen vaak trager zijn dan vaste verbindingen is het voor websites welke veel mobiele bezoekers krijgen nog belangrijker om WebP te ondersteunen. Vrijwel alle mobiele browsers ondersteunen WebP dus wanneer u een speciale website voor mobiele gebruikers heeft u hoeft geen rekening te houden met het type browser.
 
Heeft u nog vragen over WebP of het omzetten van afbeeldingen naar WebP? Neem dan contact met ons op!